Ordet islamofobi – ett sätt att slippa ta ansvar?

Islamofobi blandas ofta ihop med islamkritik, vilket är två helt olika saker. Om vi börjar med ordet fobi, så innebär det att man känner en obefogad rädsla inför någonting – en obefogad rädsla alltså. Är det obefogat att känna rädsla inför islam, och vad islam, direkt eller indirekt, för med sig in i västvärlden? Jag anser att det finns starka skäl att kritisera och ifrågasätta en religion som förtrycker kvinnor och i stora kretsar, uttalat eller ej, förespråkar våld som ett sätt att skipa rättvisa. Problemet ligger inte enbart hos de radikalister vi läser om titt som tätt, det finns också ett omfattande tyst medhåll.

Vilka är det som använder uttrycket islamofobi?

Ett exempel är Rashid Musa, ordförande för Sveriges Unga Muslimer (SUM), som verkar tycka att uttrycket är ett smidigt sätt att slippa försvara sina åsikter. Här blir han exempelvis tillfrågad om han tar avstånd ifrån Islamiska Staten:

Efter TV-debatten skrev Musa en debattartikel i Dagens arena, där han bland annat skrev följande:

“Sedan jag tillträdde som ordförande för Sveriges Unga Muslimer har jag fått samtal från journalister som ber mig att ta avstånd från olika saker. Det kan vara allt ifrån terrorism till hedersrelaterad våld och kvinnoförtryck.

Detta är inte unikt för SUM utan svenska muslimer i allmänhet och muslimska organisationer i synnerhet har alltid tvingats ta avstånd från vad andra muslimer gör, både nationellt och internationellt. I den islamofobiska föreställningsvärlden har muslimer monopol på terrorism och allt annat ont i världen. Om SUM fick en krona för varje gång vi blivit tvungna att ta avstånd från global terrorism hade vi i dag kunnat stå för Greklands underskott.”

Jag har förståelse för att Rashid Musa kan bli trött på att få liknande frågor titt som tätt, men som representant för SUM så får han faktiskt räkna med att ofta få svara på samma frågor om och om igen – detta gör inte frågorna islamofobiska. Att påstå att relevanta frågor är islamofobiska är enbart ett sätt att försöka slippa svara på dem – och man kan ju fråga sig varför han inte vill svara…?

“Dessa islamofobiska föreställningar dominerar tyvärr den offentliga debatten och ska betraktas som ett hot mot det fria ordet.”

Han anser alltså att människor som ifrågasätter delar av islam hotar yttrandefriheten, vilket naturligtvis är helt galet. De hotar inte yttrandefriheten, de använder den. Det är ju han som är ett hot emot yttrandefriheten genom att kalla folk för islamofober i stället för att diskutera med dem. Borde han inte i stället se det som ett ypperligt tillfälle att ta död på myter om islam, och därmed minska islamofobins framväxt (hur ligger det förresten till med yttrandefriheten i muslimskt dominerade länder)? Det hade väl självklart varit det bästa att göra om man har rent mjöl i påsen och är representant för muslimer? Som representant för en grupp borde det väl vara självklart att man vill gruppens bästa? För att få bukt med fördomar så måste man kunna diskutera dem – även om det kanske bär emot.

Programledaren Kristina Hedberg svarade två dagar senare.

Musa verkar också tycka att Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) är islamofobisk:

Identitetspolitiken

Det är inte så svårt att förstå varför vissa människor som utsätts för kritik vill hitta en snabb och smidig genväg ut ur det, men varför finns det andra som använder uttrycket?

Den största boven anser jag vara förespråkare av den så kallade identitetspolitiken, där människor delas in i grupper efter förutsättningar de själva inte har valt, av människor som själva, utan något medgivande, har utsett sig till försvarare av just den gruppen, och helst ser att människor stannar kvar i den gruppen, oavsett om det är bra för den aktuella gruppen eller ej. Det handlar egentligen inte om ett genuint intresse för gruppen – allt handlar om behovet av att framstå som god.

Andra använder förmodligen uttrycket som en ursäkt för att inte behöva ta tag i de problem som islam för med sig. Folk är, fullt förståeligt, rädda för att stå upp för västerländska värderingar, i en tid då dessa värderingar är under attack. Detta är dock ingen ursäkt för att använda ett missvisande uttryck som vapen emot genuint oroade medmänniskor.

Islamofobi

Rädslan för Islam

Är det så konstigt att folk är rädda för islam, när det är islamister som står för i stort sett all terrorism i världen i dag? Vad ropar terroristerna innan de spränger sig själva och oskyldiga människor i luften, eller avrättar folk med maskingevär? Jo, de ropar Allahu akbar (Gud är större)! Skulle Allah inte med islam att göra?

Att kalla islam för en fredens religion är inget annat än en skymf mot andra religioner. Ge mig ett enda exempel på en religion som är så intolerant, har så många våldsutövare och är så förtryckande som islam.

0
Det här inlägget postades i Islam och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

2 × ett =