I morgon kan ingen prata rikssvenska längre

Nu duger inte vår rikssvenska längre – den skall bytas ut. Det räcker inte längre med att byta ut ord och att lägga till nya – nu skall uttalet också bytas ut. Varför då, undrar jag? Vad är det som (det statligt ägda) Lernia har förstått som jag inte har förstått…?

Vad det egentligen handlar om

Naturligtvis handlar det i huvudsak inte om att få in fler dialekter i rikssvenskan; det handlar om att få in utländska brytningar.

“Rikssvenskan får inte bli en missvisande norm för hur Sverige låter, säger Helena Skåntorp, VD och koncernchef på Lernia.

“Hur Sverige låter”? Borde inte svenska låta som svenska? Vore det inte bättre att sikta uppåt: mot en klarare och tydligare svenska, än att sikta emot en variant som med största sannlikhet kommer att vara förenklad och mer otydlig? Vad ger man nyanlända för incitament att lära sig korrekt svenska om de inte behöver göra det? Om vi skall dra en parallell till PISA-resultaten, så är det väl ända alldeles uppenbart att sänkta krav ger en sänkt kunskapsnivå. Människan är av naturen lat – så är det bara.

“– Rikssvenskan har varit en norm för hur människor ska tala när de talar så kallad “felfri svenska”, men för oss lingvister finns överhuvudtaget inget som är rätt eller fel.”

Var går gränsen för rätt coh fel? Kan man vara matematiker och tycka att 1 + 1 = 3? Är det ok?

“Rikssvenskan har traditionellt setts som en neutral svenska, en svenska med bortslipade språkliga avvikelser som använts i officiella sammanhang och medier. Genom att ta fram en prototyp för en ny rikssvenska undersöker Lernia hur en nutida rikssvenska skulle kunna låta – en rikssvenska som representerar de som talar svenska 2017.”

Så den som i dag (den 30/1 2017) talar rikssvenska, kommer inte att göra det ì morgon? Är i dag alltså den sista dagen som en enda människa i Sverige kan tala “riktig svenska”? Vid vilken brytning kommer tonvikten i “den nya svenskan” att läggas tror du…? Hmmm, vilken kan det bli…?

“Från och med februari används den nya rikssvenska i Scouternas telefonväxel och vid dagliga utrop och meddelanden på Stockholms Universitetsbibliotek.”

Borde vi inte, i krisens Sverige 2017, med alla riktiga problem, kunna lägga skattepengar på betydligt vettigare saker?

0
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

15 + tolv =