Hizb ut-Tahrir – Sveriges nästa riksdagsparti?

Hizb ut-Tahrir, även känt som Det Islamiska Befrielsepartiet, är en internationell politiskantisemitisk, antidemokratisk, islamistisk organisation som är förbjuden i flera länder i Mellanöstern och även i Tyskland och Ryssland, men som verkar kunna arbeta ostört i övriga Europa – skyddad av den demokrati som organisationen vill avskaffa. De bildades 1953 och säger sig vara emot våld, men deras agerande och kopplingar till terrorister stämmer dåligt med det. På Hizb ut-Tahrirs svenska hemsida kan man bland annat läsa deras presentation:

“Hizb ut-Tahrir är ett politiskt parti som har Islam som ideologi, därför är politik partiets arbete och Islam dess ideologi. Partiet arbetar inom och tillsammans med ummah (det islamiska samfundet), så att ummah adopterar Islam som sitt mål och leds till att återetablera Khilafah (den islamiska staten) och således styr med vad Allah (swt) har uppenbarat. Hizb ut-Tahrir är en politisk grupp och ingen prästlig grupp. Inte heller är det en akademiker-, utbildnings- eller välgörenhetsgrupp. De Islamiska tankarna är själen till dess kropp, dess grund och hemligheten i dess liv.”

Till och med stiftelsen Expo, som annars brukar rapportera om svensk högerextremism, varnade för organisationen redan 2012 (mycket tack vare Per Gudmundson):

“Hizb ut Tahrir är ett internationellt islamistiskt parti. Det uttalade målet är att återupprätta kalifatet och införa ett muslimskt rike där sharialagar genomsyrar hela samhället. Partiet är motståndare till demokratin, som ses som ett västerländskt påfund i strid med islams värden.”

Hizb ut-Tahrir i Danmark

Hizb ut-Tahrir demonstrerar i Köpenhamn

Hizb ut-Tahrir är mer etablerade i Danmark än vad de är i Sverige, så det är följdaktligen lättare att hitta geografiskt närliggande information om dem där. Man kan bland annat läsa om attacken i Köpenhamn 2015 då Omar el-Hussein sköt ihjäl Finn Nørgaard och Dan Uzan [min fetstil]:

“Danskerne behøver ikke lede længe efter en forklaring på, hvorfor en 22-årig mand fra Mjølnerparken sidste weekend gik amok med en maskinpistol i København og dræbte filminstruktør Finn Nørgaard, dørmand Dan Uzan samt sårede fem politifolk.

Årsagen ligger lige for. I hvert fald hvis man spørger en af Danmarks mest yderligtgående [extrema], islamiske foreninger Hizb ut-Tahrir (Befrielsespartiet, red.), der associeres med Faruq Moskeen på Nørrebro, hvor gerningsmanden Omar el-Hussein også havde sin gang og blandt andet var til stede aftenen før han gennemførte sine blodige attentater.

Det var Danmarks egen skyld, mener Hizb ut-Tahrirs talsmand Junes Kock”

Junes Kock

Junes Kock är en dansk talesperson för Hizb ut-Tahrir. Här är en video, inspelad den 6 november 2016 på den årliga konferensen, där han bland annat säger att “anti-radikalisering egentligen är anti-Islam” och att “kriget mot terrorn är ett krig mot Islam och muslimerna”. Som talesperson för Hizb ut-Tahrir säger han alltså att det är fel att motverka radikalisering och terrorism…
Danmark har på senare tid börjat skärpa lagstiftningen för att stävja radikalisering och antidemokratiska strömningar…

Hizb ut-Tahrir i Sverige

Det finns som sagt inte så speciellt mycket information om Hizb utTharirs aktiviteter i Sverige eftersom de än så länge inte är så utbredda. Författaren och journalisten Lars Åberg är en av de som har skrivit kritiskt om “mångfaldsnormen“, journalisters arbete i motvind, islams frammarsch, Vänsterns ovilja att se problemen i Sverige och även en del om Hizb ut-Tahrir. Tidigare nämnda Per Gudmundson – läs gärna hans utmärkta blogg – har också varit mycket viktig i sammanhanget. Media har annars varit ganska tyst i Sverige när det kommer till organisationen. Det kanske är, som Belinda Olsson skrev i Aftonbladet, “jobbigt med Islam“…?

De har en svensk Facebook-sida som de verkar uppdatera med jämna mellanrum. Den 8/12 skrev de, angående Danmarks skärpta lagstiftning:

En Google-sökning ger, i skrivande stund, nedanstående resultat på förstaplats:

“[…] en global rörelse för kalifatet”.

Går vi en ny framtid till mötes…?

1
Det här inlägget postades i Islamism, Politik och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sexton − tretton =