Donald Trump – är han så farlig egentligen?

Det har på vissa håll spridit sig en slags hysteri över att Donald Trump vann presidentvalet. Många verkar på allvar tro att det kommer att innebära “jordens undergång” och framställer det som att det är Ku Klux Klan eller en återuppstånden Adolf Hitler som har vunnit valet – folk gråter, skriker och protesterar – vissa verkar lida av ren dödsångest:

Vad får en människa att reagera så starkt på ett valresultat som speglar miljontals amerikaners vilja? Hur mycket av det är baserat på känslor och hur mycket på logik? Tycker hon bara om demokrati så länge folk röstar “rätt”? Vad är det hon tror kommer att hända i verkligheten?

Den här rubriken är ett annat exempel på en extremt överdriven reaktion.

Jag håller med om att han är minst sagt kontroversiell med sina uttalanden om muslimer, mexikanska våldtäktsmän och så vidare, men hur mycket av det kommer han egentligen att omsätta i handling? Det är trots allt det som verkligen betyder något. Det verkar för mig inte omöjligt att han helt enkelt gick ut stenhårt i början på valkampanjen för att få uppmärksamhet – för att inte säga chockera. Han har ju faktiskt sansat sig vartefter tiden har gått, och segertalet var lugnt. Det är inte osannolikt att allt bara var en smart strategi.

Vad var då alternativet till att rösta på Donald Trump?

Jag tror att Demokraterna hade vunnit om Bernie Sanders hade varit deras kandidat, men mitt emot Donald Trump stod Hillary Clinton, en kandidat som bland annat talade vitt och brett om hur hon står upp för kvinnor:

clinton-assault-1

clinton-assault-2

Bakom kulisserna ser dock verkligheten annorlunda ut. Här berättar tre kvinnor om deras erfarenheter av Hillary Clinton:

Var det lämpliga ageranden från Hillary Clintons sida om hon nu säger sig stå på kvinnornas sida? Rimmar inte det ganska illa med hennes uttalanden?

Här är ytterligare några exempel på hennes “feministiska agerande”.

En annan sak som, såvitt jag vet, inte heller har framkommit i “etablerad media” är att det har arrangerats bråk under Trumps valtal.

…sen var det ju det där med WikiLeaks…

Alla hennes skandaler gör ju naturligtvis inte Donald Trump till en bättre kandidat, men det gör definitivt Hillary Clinton till en sämre än den bild som har målats upp – och man kan nog anta att hon har gjort sig skyldig till fler saker genom åren…

Vinklade “etablerad media” valkampanjen till Hillary Clintons fördel?

Mycket tyder på det, men så kallad “etablerad media” vill ju naturligtvis inte röja sig själva. Här är dock ett par exempel:

Som en parentes har rapporteringen och den allmäna inställningen varit till hennes fördel även i Sverige.

Hur mycket pengar spenderades på respektive kampanj?

clinton-trump-campaign

Men trots både vinklad media och en betydligt större budget så vann alltså Donald Trump presidentvalet. Vad berodde det på?

Grundar sig Donald Trumps framgångar på rasism?

Jag skulle vilja påstå att de inte gör det. Det finns säkerligen många undantag, men hans framgångar beror förmodligen till största delen på en blandning av det amerikanska folkets negativa inställning gentemot Hillary Clinton, som av många anses vara själva sinnebilden av det föraktade etablissemanget, men också på deras längtan efter en radikal förändring. Ett exempel är att många människor inte har fått sin lön höjd på många år:

“…we’ve suffered from stagnating wages in America since at least the year 2000, and with the exception of a small boost in the late 1990s, going all the way back to 1979…”

Det är förståeligt att människor röstar på den kandidat som de tror mest sannolikt kommer att förbättra deras levnadsvillkor – den kandidat som inte bara säger sig kunna skapa nya jobb utan också vill sänka skatten.

Kommer Donald Trump att starta ett tredje världskrig?

På många håll anser folk att det hade varit betydligt mer sannolikt att Hillary Clinton hade gjort det om hon hade blivit president.

“Does Donald Trump’s victory mean we’re on the verge of the Third World War?
On the contrary, Trump’s worst enemy would concede that he is a deal maker. He enjoys a deal, and is none too fussy about who he deals with”

Många har sett Hillary som ett betydligt större hot.

Var det egentligen så konstigt att Donald Trump vann?

Man kan ju först tycka att det var en skräll att han vann, men var det det egentligen? Den som har lite koll på det politiska klimatet i västvärlden vet att pendeln på många håll är på väg att svänga från vänster till höger – och det är helt naturligt att den gör det – Brexit är ett exempel på detta.

Det finns en teoretisk möjlighet att Hillary Clinton kan bli president

För att en presidentkandidat skall bli president krävs att denne får minst 270 elektorsröster; en elektorsröst motsvaras av en fysisk person som har rätt att ändra sitt beslut fram tills den andra onsdagen efter valet då denne röstar officiellt (ibland sänds detta på TV). För att detta skall inträffa krävs i det här fallet dock att 21 elektorer ändrar sig, något som är föga sannolikt. Samtidigt har ju Donald Trump ett historiskt lågt stöd bland Republikanerna…

Här är hans 100 day plan

Tillägg: här är en artikel som förklarar varför valresultatet inte borde ha varit så överraskande egentligen, om bara “etablerad media” hade gjort sitt jobb och varit neutrala i sin rapportering.

0
Det här inlägget postades i Politik och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tio − 7 =